fidget spinner

Wat is een fidget spinner?

Wat is een fidget spinner?

Ineens zie je hem overal opduiken; de fidget spinner of handspinner. Deze gadget is een echte rage. Op YouTube staan tientallen filmpjes met trucjes die je met dit speeltje kunt uitvoeren, maar wat is het nu eigenlijk voor speelgoed? En waar is het nu echt voor bedoeld?

Een fidget spinner is een draaischijf met kogellagers. Daaromheen zitten drie of meer uitsteeksels. De kogellagers in het midden houd je tussen je duim en wijsvinger. Vervolgens geef je met een andere vinger een zetje aan een van de uitsteeksels, zodat de spinner gaat draaien.

Deze draaiing geeft een ratelend of zoemend geluid. Door de kogellagertjes draait de handtol lang, snel en hard rond. Sommige kinderen doen er ook trucjes mee, zoals de spinner op één vinger draaien, opgooien en weer vangen of het speeltje op de neus draaien.

Voor kinderen met concentratieproblemen

De spinner was oorspronkelijk bedoeld voor kinderen met concentratieproblemen.

Het schijnt de concentratie van kinderen met ADHD te verhogen. Het spelen met de handtol voorkomt dat kinderen veelvuldig op de stoel wiebelen en snel afgeleid zijn. Of dit echt zo is, dat is nog maar de vraag, nu iedereen er op school een heeft.

De uitvinding van de fidget spinner

De fidget spinner bestaat al veel langer. Dit speeltje is in 1993 uitgevonden door de Amerikaanse Catherine Hettinger als bezigheidstherapie voor haar dochter. Ze liet haar uitvinding aan verschillende speelgoedproducenten zien, maar geen enkele producent was enthousiast.

Hettinger besloot toen om het dure patent niet te vernieuwen. Iets waar ze nu waarschijnlijk veel spijt van heeft. Ruim twintig jaar later, is het speeltje opnieuw op de markt gebracht en is het enorm populair. De uitvindster loopt dan ook veel inkomsten mis.

De fidgetspinnerrage is ontstaan in Amerika en in 2017 overgewaaid naar Europa. In een paar weken tijd werd deze handtol een enorme rage in Nederland. Haast ieder kind heeft een fidget spinner.

Het speeltje is zo populair, dat sommige scholen het hebben verboden. Te veel kinderen namen de gadget mee naar school en dit ging ten koste van de concentratie en de lessen. De spinners maakten te veel geluid. Als meerdere kinderen aan de spinners draaien, maakt dit een hard, zoemend geluid. Niet echt bevorderlijk voor de concentratie dus.

Tientallen soorten en maten

Er zijn tientallen soorten en maten fidget spinners verkrijgbaar. Zo zijn er simpele modellen met drie uitsteeksels te koop, maar ook uitgebreidere handspinners met zes uitsteeksels. Ook zijn er varianten verkrijgbaar met lichtjes, afbeeldingen en diverse kleuren. Sommige spinners lichten zelfs op in het donker.

De fidget cube

Een andere variant van de fidget spinner is de fidget cube. Deze kunststof kubus is ontworpen om mensen beter te laten concentreren. Deze variatie op de stressbal werd bedacht door de Amerikaanse broers McLachan.

In 2016 startten de broers een crowdfundingproject dat enorm succesvol was. Met het opgehaalde bedrag werd de fidget cube geïntroduceerd. Vervolgens werden er simpelere en goedkopere varianten van de kubus gemaakt. Dit speeltje was een succes in Amerika en ook deze rage sloeg over op andere landen.

 

 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *